Как да монтирате завесите

Завесите се монтират изключително лесно. Монтажът на една завеса отнема не повече от 20 минути.

Монтажът може да се извърши от един човек, макар че е по-удобно ако имате помощник. Това са изделия, чиито монтаж е тип "Направи си сам". Монтажът им освен практическата полза на затвореното помещение, може да Ви достави и удоволствието да реализирате сами финалът на Вашия проект.

Разгънете завесата и установете кой е горният кант. Обикновено това е канта на който са разположени каишките за закопчаване с катарами, докато на долния кант е разположен джобът за тежест.

Наложете завесата върху затваряното пространство. Желателно е за това да имате помощник.

Разпределете завесата така, че да покрива равномерно страничните греди. Завесата трябва да е изпъната. Завесата трябва да покрива и горната греда, така че обкова за закачане (това са металните отвори на завесата) да са в средата на гредата.

Отбележете с химикал или молив най-крайните ляв и десен обков върху горната греда. Отбелязва се центъра на обкова.

Свалете завесата и монтирайте върху отбелязаните места аксесоарите за закрепване (куки, планки или врътки).

Върнете обратно завесата, като я окачите на вече монтираните аксесоари. Отбележете центровете и на другите обкови по горната греда. Монтирайте върху отбелязаното и останалите аксесоари за закрепване. Ако това са куки, не е необходимо да смъквате завесата - забивайте директно през отворите.

Проверете отново дали завесата покрива равномерно и двете странични греди. Изпънете я колкото можете.

Започнете да поставяте аксесоарите за закрепване върху страничните греди от горе на долу. Ако имате помощник действайте последователно: Вие поставяте аксесоар от едната страна, помощникът ви от другата на същата височина и след това слизате на долу. При монтажа на всеки аксесоар проверявайте дали завесата е изпъната.

Последно, поставете тежест в джоба на долната страна на завесата. Можете да използвате за тежест всичко, което Ви е под ръка - тръба, винкел, профил, арматурно желязо или друго. Не се притеснявайте че е ръждиво или леко криво - тази тежест се скрива в джоба и не се вижда. Ние не Ви изпращаме тежест за джоба, просто защото не е оправдано да плащате на куриер за нещо, което не е специално и почти сигурно имате под ръка.

Оставете така монтираната завеса изпъната за няколко дни преди да я навиете. Под действието на слънцето тя ще се изпъне допълнително, а всички прегъвки от транспорт ще се заличат.

Ако имате да монтирате още една завеса, повтаряте същите стъпки. Ако завесите са съседни, този път е по-лесно - аксесоарите от едната страна вече са монтирани. Можете първо да окачите завесата върху тях и след това да изпънете и да продължите с горната греда. Ако монтирате върху стена, единственото усложнение е, че ще трябва да забиете дюбели за да поставите аксесоарите за закачане.

Забележка: Ако завесата Ви е тип за "привързване с шнур", когато я разпънете върху отвора, металният обков няма да попадне върху гредите, а "навътре" от гредите. Това е така, за да има възможност при натягането с въже /шнур/ завесата да се изпъне. При този вид завеси в началото привържете горните два ъгъла на завесата с къси въженца към конструкцията.

Ако имате допълнителни въпроси относно монтажа, моля свържете се с нас на посочените в секция Контакти координати.